20 tips till dig som tänkt starta företag

17-11-01

1. Affärsidé

Om du inte redan har en idé så försök fundera ut en. Att ha en affärsidé är grunden till allt företagande. Vill du bli företagare men inte kommer på en egen idé kan du alltid höra dig för i företagsforum på nätet, i bekantskapskretsen eller företagsnätverk. Dels kan man få inspiration på det viset men ibland kan man även få en färdig idé av någon som inte kommer att ha tid och möjlighet att ta tag i den själv.

2. Marknad

Finns det någon marknad för idén? Alltså finns det tillräckligt med folk som skulle vara villiga att spendera pengar på din tänkta verksamhetsidé. Finns det redan företag som gör det du tänkt göra? Kan du i så fall göra något bättre än dem? I och med att ett företag ofta tar lång tid att få snurr på är det viktigt att du kommer med något nytt till marknaden eller åtminstone har en plan för hur du ska särskilja dig mot konkurrenterna. Vet du hur du ska vara bättre än dem är chansen större att du kommer långt med ditt företagande.

3. Affärsplan

Att göra en affärsplan kan låta jobbigt och tråkigt men ta dig ändå tiden att göra en. Du kanske har planen glasklar för dig i huvudet? Förmodligen har du det mesta klart för dig där men det kan vara oerhört nyttigt att få ner det på papper. Dels kan det göra att du kommer in på saker som du tidigare inte tänkt på när du haft allt klart för dig i huvudet och dels är det bra att ha en i skriven form för alla eventuella samarbetspartners och dylikt. Banken är till exempel en partner som för det mesta kräver att du har en affärsplan. I alla fall om du tänkt att låna pengar från dem. En affärsplan behöver inte vara skriven i sten utan kan komma att revideras under resans gång.

4. Mål

För att få verksamheten att gå i den riktning du vill är det viktigt att ha tydliga mål. Försök sätta färre långsiktiga mål en kortsiktiga. Många företagare arbetar mot en långsiktig vision som kanske är tre år framåt i tiden medan de har cirka tre stycken delmål som man vill uppnå närmaste året.

5. Startkapital och reservplan

Det finns alltid risker med att starta eget men dessa går att minimera på olika sätt. Två saker du kan göra är att ha ett startkapital när du väl drar igång och en reservplan klar för dig. Startkapitalet skulle du kunna skaffa dig genom att ta på dig några konsultjobb inom ditt område som du antingen kör parallellt med din övriga verksamhet i starten eller som du gör före du drar igång. En reservplan skulle kunna vara att du har ett extra jobb vid sidan av företaget den första tiden. Det tar ofta 3-5 år att få fart på en verksamhet och då handlar det om att kunna vara uthållig och klara det ekonomiskt.

6. Satsa resurserna på rätt saker

Försök koncentrera dig på det sakerna som du är bra på. Visserligen kan det vara lite kärvt i början men om du har möjlighet kan det vara mycket värt att till exempel låta en revisionsbyrå sköta bokföringen. Beroende på vilket nätverk du har kan du också försöka byta lite tjänster med dina kontakter. Är det så att du till exempel är i behov av en schyst logotyp kanske någon kan göra det i utbyte att du gör något annat för dem. Olika samarbeten kan ge en mer än vad man tror.

7. Finansiering

Fundera på om din blivande verksamhet kommer att vara behov av externt kapital den närmaste tiden. Om du till exempel behöver investera i utveckling eller måste köpa in en maskin för att kunna nå den omsättningsnivån du tänker dig kan det vara bra att sondera alternativen redan innan du startar företaget. Det finns många allternativ i Sverige som kan vara värda att kolla upp. Bland annat finns det lite olika stöd du kan söka, inkubatorer du kan vända dig till och investerare som kan vara intressanta att samarbeta med.

8. Försäkring, skatt och tillstånd för din bransch

Innan du startar ditt företag är det bra om du ser över om det är några speciella tillstånd som krävs. Om du till exempel tänkt starta en pub måste du ha serveringstillstånd. Se även över vilka skatteregler som gäller och sätt dig in i vilka momssatser som finns i ditt verksamhetsområde. Vidare är det viktigt att kolla upp vad en lämplig företagsförsäkring är för dig och vad den kommer kosta. Hör gärna av dig till flera olika försäkringsbolag för att bilda dig en uppfattning om vem som har bäst villkor i förhållande till prisnivå.

9. Budget

Gör en resultat- och en likviditetsbudget. Det minimerar risken att få likviditetsbrist och medför att det blir lättare att förutse svängningar och hinna agera på dessa. Använd budgeten som ett dagligt verktyg och uppdatera den vartefter du får mer grepp om vart det bär.

10. Företagsform

Läs på om alla företagsformer som finns och bestäm dig för vilken som är lämpligast för dig. De som tänkt satsa seriöst väljer oftast att starta ett aktiebolag men enskild firma är också en vanlig företagsform för mindre verksamheter. Handelsbolag, kommanditbolag och ekonomisk förening är andra mindre vanliga företagsformer som går att välja.

11. Företagsnamn

Försök välja ett namn som är lätt att komma ihåg. Tänk även på att det ska vara lätt att uttala och skriva. Namnet är en viktig del och något som kommer följa dig under din karriär så lägg tid på det momentet. När du sedan ska skicka in det till bolagsverket är det bra om du har minst tre olika varianter på det för det är inte alltid förstahandsvalet går igenom. Lämnar du flera förslag till dem kan du bespara tid vid uppstarten och slippa onödiga handläggningstider.

12. Registrera bolaget

Gå in på verksam.se och lägg upp företaget både hos bolagsverket och skatteverket. När bolaget är startat och har gått igenom hos bolagsverket ska du fylla i en skatt- och avgiftsanmälan till skatteverket. Den blanketten fyller du i för att få din F-skattsedel och för att få vara arbetsgivare och kunna deklarera moms. Handläggningstiden för ett nytt bolag hos bolagsverket brukar vara ca 2 veckor om det inte blir något strul med namnet (du kan även köpa ett lagerbolag och då kan du vara igång på någon dag om du har bråttom). Hos skatteverket brukar det också ta ca 2 veckor innan du får något besked så det normala är att hela proceduren tar ca 4 veckor.

13. Kontorslokal

Fundera på vad du behöver för utrymme för att kunna utföra det du vill göra. Räcker det med att ha en kontor hemma till en början eller behöver du stora ytor? Försök att hitta en så billig lokal som möjligt. Alla fasta kostnader är bra att hålla nere i början.

14. Leverantörer

Börja med att välja bank och bokföringsfirman (ifall du inte tänkt bokföra själv). Då har du den administrativa grunden klar för dig. Beroende på vilken verksamhet du startar är det sedan viktigt att du gör en seriös research och bestämmer vilka leverantörer du vill arbeta med. Priser och villkor kan skilja en hel del mellan olika aktörer så välj med omsorg.

15. Rutiner

Upprätta rutinbeskrivningar på så många delar som möjligt av din verksamhet. Med tiden kommer du spara tid på detta. Speciellt om du kommer att ha anställda. När nya personer börjar får de oftast en kortare startsträcka om den här typen av dokumentation finns.

16. Grafisk profil

För att lyckas med ett företag krävs det oftast att man bygger upp ett starkt varumärke. Varumärkets grund ligger i den grafiska profilen och det är därför den är så viktig. Det gäller att vara noggrann med logotyp och riktlinjer för hur företagets grafik ska presenteras och nyttjas. Allt detta för att företagets kommunikation ska se professionell ut och skapa en hög igenkännandegrad hos kunder och potentiella kunder.

17. Sälj

När du väl kommer igång och även innan du tagit steget att bli egen företagare är sälj den enskilt viktigaste delen i ett företag för att kunna lyckas. Innan du startar kan du förbereda affärer och försöka skapa ett intresse. När verksamheten är startad gäller det att prioritera sälj mest av allt. Det är genom affärer företaget kommer att överleva och växa. Så enkelt är det.

18. Marknadsföring

”Syns du inte finns du inte”, så lyder ett gammalt ordspråk inom marknadsföring. Det är någonting du måste ha med dig när du går din företagarkarriär till mötes. Försök höras och synas så mycket du kan. Om du inte har resurser till att annonsera i tidningar, sociala medier och dylikt går det göra mycket marknadsföring billigt och vissa fall även gratis. Var kreativ och peppa kunderna att välja dig!

19. Nätverka

Bli kompis med personer som du tror kan gynna ditt företag. Antingen kan du satsa på sådana personer som kan generera direkta affärer eller så kan du rikta in dig på att skaffa olika bollplank eller en mentor. Det bästa är ju så klart en mix av detta. Kontakter inom olika områden inom din verksamhet kan du ha stor nytta av under resans gång.

20. Var beredd på att slita hårt

Att starta ett företag och få det på fötter kräver hårt arbete. Många gånger kan det ta år att bygga upp och oftast handlar det inte om några 40 timmars veckor. Första åren kanske du inte har råd att ta ut semester heller. Går du in med vetskap om det och inställningen att vara uthållig så kommer belöningen att komma förr eller senare. Hårt jobb lönar sig. Sen gäller det förstås att kunna njuta under resans gång också. Tjusningen med att ha något eget är ju oftast att du får göra någonting du vill på dina egna villkor. Stanna upp ibland och njut av friheten.